2012. február 16., csütörtök

Au Pair-ek Amerikába!

Ezt a bejegyzést azoknak ajánlom akik tervezik, hogy a jövőben kiutaznak Amerikába és az Au Pair in America ügynökséget szeretnék választani. 1986. óta közvetítenek au paireket az Államokba, évente több mint 4000 lány megy ki velük, és én is őket választottam.
Mielött bárki is elkezdi a jelentkezést, nagyon fontos tudnia, hogy meg kell felelnie pár követelménynek:

-18 és 26 év közötti legyél 
-érettségi bizonyítvány kell
-középszintű angol nyelvtudás(nem nyelvvizsga, csak a tudás!)
-jogosítvány
-legalább 200 óra gyermekfelügyeleti tapasztalat (szomszéd kisgyerek felügyelete, barátok gyerekei, stb.)
-erkölcsi bizonyítvány
-érvényes útlevél a későbbiekben mikor már a vízumot intézed
-orvosi papírok(nem hordozol betegséget, nincsen elmebajod, megkaptad az összes oltásodat, stb.)
-referenciák (3 db összesen, 2 gyermekfelügyeleti és 1 karakter, lehet több is, de kevesebb nem)
-és végül de nem utolsó sorban a program díj ami jelenleg 500€ plusz a biztosítás ami lehet még +120, 205 vagy 300€ attól függően mit szeretnél igénybe venni és mennyire vagy beteges típus.
JA ÉS SZERESD A GYEREKEKET! :)

Először egy körülbelül 10 oldalas jelentkezési lapot kell kitöltened ahol kérdeznek téged rengeteg dologról, és mind fontos! (de később még tudsz rajta változtatni) Aztán a már fent említett papírokat mind befénymásolva (vagy dig. fényképezőgéppel lefotózva) fel kell töltened JPEG formátumban a személyes APiA oldaladra , ahol mindazokat a dolgokat láthatod amiket eddig feltettél és amiket még fel kell, hogy tölts. Többek között kérni fognak rólad legalább 6-7 képet, egy videót ami legalább 1 perces de nem lépi túl a 3 percet és a családodról, magadról, és a gyermekfelügyeleti tapasztalataidról beszélhetsz benne, valamint egy legalább 600 szavas Dear Family, kezdetű levelet. Nem kell megijedni a rendszer senkit sem dob ki ha nem tölti fel egyből az összes dolgot, elegendő időt kaptok mindent szépen sorjában feltöltögetni és megcsinálni, persze ez annak is a függvénye kinek mennyire sietős a dolog. Hát én nem kapkodtam el az biztos. :) 

Ezen kívül a rendszer beoszt melléd egy interjúztatót is Pestről a Magyar központból, aki minden lépésben segíteni fog és az adatlapodat folyamatosan átnézve instrukciókat ad, hogyan tehetnéd azt még jobbá. Vele kell majd megbeszélned egy személyes interjút is amire fel kell majd utaznod a központba és egy kis beszélgetés meg egy teszt kitöltése után amit elküldenek a Londoni irodába, már bent is vagy a rendszerben és kezdheted a család keresést.

És, hogy mit kapsz a sok fáradozásodért? Hát ezt:

- 12 hónapig szállás és teljes ellátás a fogadó családnál,
- oda-vissza repülőjegy,
- biztosítás, és biztonság,
- 4 napos orientáció szállással és teljes ellátással közel New Yorkhoz,
- heti zsebpénz, ami most 195,75 $ (ez minden júliusban növekszik az amerikai törvények szerint)
- a család 500 $ összegű hozzájárulása a tanulmányokhoz, hiszen hivatalosan az au pairek cserediákvízummal (J-1) mehetnek ki. 6 kreditet kell teljesíteni a 12 hónap alatt valamilyen egyetemen vagy főiskolán,
- minimum 2 hét fizetett szabadság,
- ha sikeresen teljesítetted a programot (nem jöttél haza idő előtt és megvannak a kreditek) akkor visszajár         bónusz összeg a programdíjból, amit most nem tudok mennyi,
- a program végeztével a 12. hónap után lehetőség van még egy plusz hónapig az országban tartózkodni és utazni
- nemcsak 12 hónapig lehet kint maradni, lehet hosszabbítani 6 ill. 9 hónappal és 1 évvel is.

És amit ezért cserébe adnod kell amíg a fogadó családoddal élsz? 
Maximum 45 óra gyerekfelügyelet egy héten ami napi maximum 10 lehet illetve minden héten 1,5 nap szabad idő (aminek minimum 1-szer egy hónapban hétvégére kell esnie).
Valamint esetleges könnyű házimunka, de szigorúan csakis a gyerekek után, kérhetnek még főzésre és délutáni uzsonna illetve tízórai elkészítésére is. De az egész a gyerekek körül forog, tehát semmi olyat nem kérnek ami igazán megerőltető volna.

Végül amin még én sem vagyok túl, de tudom hogy hamarosan eljön majd mikor már meg van a repülésem dátuma és a családom, hogy időpontot kell kérnem az Amerikai Nagykövetségre egy interjúra, hogy kiállítsák a vízumomat. Valamint be kell fizetnem a programdíjat is.
Hát ennyi volna a nagy történet, remélem tudtam segíteni valakinek, hogy könnyebben meghozza a döntéseit és ez által egy komplexebb képet kapjon erről az egészről.

Üdv.: hkitti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése